Till umu.se

Vanliga frågor och svar

Här finner du svar på vanliga frågor som rör antagningsbesked, bostad, användaruppgifter och mycket mera. Finns inte din fråga med kan du alltid ringa till Infocenter. Telefon: 090-786 50 00.

Kontakt för olika frågor

Jag har en funktionsnedsättning och vill veta mer om vilket stöd jag kan få. Vart ska jag vända mig?

Du kan läsa mer om stöd för studenter med funktionsnedsättning via länken nedan. Där hittar du även kontaktuppgifter.
Funktionsnedsättning

Jag har frågor om studiemedel

Du kan läsa mer och ansöka om studiemedel via denna länk.
www.csn.se
Vanliga frågor och svar om studiemedel och högskolestudier hittar du här.
CSN svarar på vanliga frågor

Jag vill prata med en studievägledare

Studentcentrum kan hjälpa dig med studievägledning. Du hittar kontaktuppgifter på sidan nedan.
Studievägledning

Jag vill komma i kontakt med programansvarig

Kontaktuppgifter till personer som kan svara på frågor om programmet finns i välkomstbrevet som du får om du blivit antagen. Brevet kan finnas upplagt på programsidan, där det också kan finnas kontaktuppgifter direkt på sidan. Leta fram ditt program via länken nedan.
Hitta ditt välkomstbrev

Hittar du inte kontaktuppgifter så kan du ringa Umeå universitets Infocenter som kan lotsa dig rätt. Telefon: 090-786 50 00.

Antagningsbesked och välkomstbrev

När kommer antagningsbeskedet och när börjar terminen?

Runt mitten av juli respektive mitten av december kommer första antagningsbeskedet inför nästkommande termin. Kom ihåg att du måste tacka ja i tid för att behålla din plats. Läs ditt antagningsbesked för information om vad du behöver göra sedan du fått det. Aktuella datum för antagning och terminstider finner du på sidan med viktiga datum.
Viktiga datum

Hur svarar jag på mitt antagningsbesked?

Om du har gjort en webbanmälan får du ett e-postmeddelande till den mejladress du har lagt in i Antagning.se. Där kan du läsa ditt antagningsbesked och tacka ja till din plats. Om du skickat in din anmälan via post kommer antagningsbeskedet till din adress. Då får du fylla i och skicka in ditt svar till den adress som anges på blanketten.

Jag har inte fått mitt välkomstbrev

Om du inte har fått välkomstbrevet hemskickat eller via mejl kan det finnas upplagd på program- eller kurssidan. Hur du hittar ditt välkomstbrev på webben får du veta via länken nedan. På program- eller kurssidan kan du oftast också hitta kontaktuppgifter om du har frågor om dina studier.
Hitta ditt välkomstbrev

Bostad

Hur får jag tag på en bostad?

Det största bostadsföretaget som erbjuder ett stort urval av allt från rum i studentkorridorer och studentlägenheter är Bostaden. Det brukar vara högt tryck på korridorsrummen/lägenheterna i början av terminen. För att anmäla ditt intresse för studentboende ska du vara antagen och läsa minst 15 högskolepoäng per termin. Bostaden har studentlägenheter i alla de stora studentområderna Ålidhem, Ålidhöjd, Nydalahöjd, Mariehem, Berghem, Carlshem och Tunnelbacken. De flesta områdena ligger nära campus och universitetet.
Hitta hem - mer om boende

Om jag inte får tag på någon bostad - vad gör jag då?

I Umeå finns Akutrumsförmedlingen, som kan hjälpa nya studenter i Umeå som är i akut behov av boende i samband med terminsstarten. Det de främst hjälper till att förmedla är rum där du bor inneboende hos en privatperson.
Akutrumsförmedling

Vad finns i ett studentrum?

Studentrum är oftast möblerade med säng, bord, fåtölj, stol och någon bokhylla.

Användarkonto och IT-tjänster

Vad är ett användarkonto?

Ett användarkonto ger dig tillgång till IT-baserade tjänster som e-post, personliga tjänster i Portalen, lärplattformen Cambro samt trådlöst nät på campus. Du behöver också ha aktiverat ditt användarkonto för att kunna skaffa UmU-kortet. Mer information om Portalen, Cambro, trådlöst nät och hur du aktiverar ditt konto hittar du via länken.
Om system och IT-tjänster för studenter

Hur fixar jag ett användarkonto på Umeå universitet?

Du som blivit antagen till en kurs eller program får ett brev hemskickat till din folkbokföringsadress efter andra urvalet, med information om hur du aktiverar ditt användarkonto vid Umeå universitet. Om du inte har fått det kan du hitta mer information på sidan nedan.
Aktivera användarkontot

Studentstad och sociala aktiviteter

Vad är och hur går "inspark, nolle-p, phösare" till?

På de flesta program arrangerar tidigare programstudenter en mottagning vid terminsstarten för nybörjarna på programmet. Mottagningen går under olika namn, som ”inspark”, ”nolleperiod” eller ”phösare”. Den innebär en rad olika aktiviteter för teambuilding, lära känna varandra och lära känna studentstaden Umeå och campus. Allt är frivilligt och aktiviteterna är väldigt populära att delta i. Om ditt program brukar ordna med mottagning för nya studenter så får du veta mer om det under första veckan.

Hur är Umeå som studentstad?

I Umeå är det lätt att trivas – inte minst som student. Umeå är Norrlands största stad med över 118 349 invånare. Umeå universitet har ett samlat campus och här finns Europas största sportcenter, Iksu.
Därför Umeå

Reservplats och sen anmälan

Jag är reserv efter första antagningsbeskedet. Vilka är mina chanser att antas?

Tyvärr går det inte att säga vilka chanser du har att bli antagen utan du måste vänta tills urval 2 är klart. Antagningsbesked 2 kommer i början av september respektive januari och då får du besked om du blivit antagen eller fortfarande är reservplacerad.

Jag är på reservplats efter andra urvalet, kan jag ändå komma in?

Om det blir platser lediga på kursen eller programmet du blivit reservplacerad på efter utbildningsstart så kommer ansvarig institution att kalla reserver i turordning enligt reservlistan. Glöm inte att tacka ja efter första urvalet om du vill behålla din reservplats.

Överintag på vissa utbildningar

Alla som har blivit antagna till en utbildning dyker inte alltid upp. Därför antas det på en del utbildningar fler sökande än vad det finns utbildningsplatser. Det innebär att man inte behöver kalla reserver så fort någon hoppar av. Det här kallas att göra ett överintag. I de fall där det görs ett överintag betyder det att reserv 1 i en urvalsgrupp inte automatiskt kommer att antas när en person i samma urvalsgrupp hoppar av. Det är institutionerna som sköter reservantagningen. Vänd dig därför dit om du har frågor.

Kan jag och hur gör jag en sen anmälan till program och kurs?

Om anmälningsalternativet fortfarande är öppen för sen anmälan gör du anmälan via:www.Antagning.se

Hur ansöker jag om anstånd med studiestarten?

Du kan söka anstånd om du antagits till en utbildning och har giltiga skäl för att skjuta upp studiestarten. Du hittar anståndsblankett via länken nedan.
Blankett för ansökan om anstånd

Jag har glömt att tacka ja till min utbildningsplats. Vad gör jag?

Gör en återanmälan till utbildningen genom att logga in i Antagning.se på din anmälan. Om utbildningen fortfarande är öppen för sen anmälan kan du bli antagen om det finns lediga platser.

Hur överklagar jag beslutet att jag är obehörig?

Du kan överklaga beslut om behörighet. Detta gäller även beslut om dispens/undantag. Läs om detta i ditt antagningsbesked. Och på antagning.se


Kontakta oss

Ring 090-786 50 00 eller skriv i vårt kontaktformulär.


Umeå kommun i mobilen

Appen ”Umeå kommun” finns både för Android och iPhone och erbjuder tjänster från kommunen direkt i mobilen. Med appen kan du ta del av lättillgängliga och användbara tjänster från kommunen.
Med Umeå kommun i fickan