Studera utomlands

Vill du utmana dig själv och få ovärderliga erfarenheter? Lära känna ett nytt land, en ny kultur och få vänner för livet? Lyfta ditt CV med internationella erfarenheter? Ta då chansen att studera utomlands!

Att studera utomlands ger så mycket mer än bara studier! Att leva i ett annat land med en annan kultur vidgar vyer, bygger självförtroende och ökar tolerans och förståelse. Dessutom är utlandsstudier i sig en merit för framtiden. Det är en upplevelse och en erfarenhet du inte vill vara utan!

Två sätt att studera utomlands

Om du vill förlägga delar av dina studier utomlands finns det två sätt: antingen kan du åka som utbytesstudent eller söka utlandsstudier på egen hand som så kallad freemover.

Att studera som utbytesstudent

Att studera utomlands som utbytesstudent innebär att du söker en av de utbytesplatser som Umeå universitet har genom utbytesavtal med partneruniversitet runt om i världen. Vilka länder och universitet du kan åka till beror på vad du studerar här i Umeå. I avtalsdatabasen kan du söka bland de avtal som Umeå universitet har med utländska universitet.

Träffa internationella studenter på hemmaplan

Om du är intresserad av att träffa nya människor från olika kulturer eller om du vill förbättra dina språkkunskaper – ansök om att gå med i Buddyprogrammet! Genom buddyprogrammet hjälper du internationella studenter att komma till rätta i Umeå och tillsammans hittar på sociala aktiviteter under terminen. När du själva söker en utbytesplats kan det räknas det som en merit att ha varit buddy

Att ordna studier på egen hand, freemover

Du kan välja att anordna dina utlandsstudier på egen hand och inte som utbytesstudent. Då åker du som så kallad freemover och får ordna med alla praktiska frågor på egen hand. Tänk på att inom vissa yrken måste att du har en svensk legitimation för att få arbeta inom yrket i Sverige.

The 72 hour exchange

Den 17–19 maj rapporterade Emil Stighäll och Jennifer Söderlund om studentlivet vid Sogang University i Seoul, Sydkorea. Här kan du se hur det gick till.

Det går inte längre att söka till the 72 hour exchange men om du vill veta mer initiativet, gå till:
http://72hourexchange.umu.se/