Till umu.se

Inför avresan

När du har blivit antagen till ett av våra partneruniversitet eller om du har ordnat dina studier på egen hand, vänta inte till sista minuten med alla förberedelser. Vissa saker kan ta lite tid att få ordning på, så se till att börja i god tid. Nedan hittar du en checklista på saker du bör ha koll på innan du packar väskorna.

PlånbokFinansiera dina utlandsstudier

Du kan ansöka om studiestöd från CSN när du ska studera utomlands. Du har också möjlighet att låna pengar till extra kostnader för exempelvis terminsavgifter, resor och försäkringar. Om det universitet du ska studera vid kräver att du ska visa upp bevis på finansiering av din vistelse, kan du beställa ett intyg från CSN

Om du åker som utbytesstudent kan du inom vissa utbytesprogram få stipendium från programmet för att täcka extra utgifter under din studieperiod. Om du har ordnat dina studier på egen hand kan du inte söka stipendium via Umeå universitet men det finns andra organisationer som du kan söka genom. Läs mer om stipendier:
Stipendier

HusOrdna bostad

Många av våra partneruniversitet hjälper utbytesstudenter att söka bostad. Vilken hjälp du kan få och vilka regler som gäller skiljer sig mellan länder och universitet. Oftast kan du hitta information på värduniversitetets webbplats. Du kan också kontakta den internationella kontaktpersonen på din institution, eller International Office om du åker genom ett universitetsövergripande avtal, som kan veta hur tidigare utbytesstudenter har ordnat bostad.

Om du har ordnat utlandsstudier på egen hand bör du vända dig direkt till det utländska lärosätet för att få tips på att hitta bostad.

illustration av visumAnsök om visum eller uppehållstillstånd

Behöver du söka visum eller uppehållstillstånd? Processen kan ta tid så se till att så snart som möjligt ta reda på det. Du vänder dig direkt till landets ambassad eller konsulat här i Sverige. Kom ihåg att om du ska ansöka om ett visum ska du ansöka om studentvisum, inte ett turistvisum. Du måste ha blivit antagen till det utländska lärosätet innan du kan ansöka.

HjärtaFörsäkra dig inför resan

Om du åker som utbytesstudent är du försäkrad via Kammarkollegiets försäkring som heter Student UT. Den innehåller personskadeskydd och reseförsäkringsskydd. Du ansvarar själv för att avgöra om Student UT är tillräcklig eller om du behöver teckna en egen försäkring.

Om du åker utanför ett utbytesavtal måste du själv teckna en försäkring.

ClipboardFyll i Contact Form

Om du åker via ett institutions- eller fakultetsavtal ska du fylla i ett kontaktformulär (Contact Form) som du ska lämna in till din institution. Detta är för att Umeå universitetet ska kunna kontakta dina anhöriga om något skulle hända dig under din utlandsvistelse.

Du som inte är utbytesstudent behöver inte alltid lämna in ett kontaktformulär. Fråga din institution vilka uppgifter de behöver.

pilarFörbered för att tillgodoräkna dina kurser

Om du läser utomlands som utbytesstudent ska du kunna tillgodoräkna dina studier vid det utländska lärosätet i din utbildning vid Umeå universitet. Om du har ordnat dina studier utomlands på egen hand kan du också ansöka om att få dina studier tillgodoräknade.

Stäm av med din studie- eller programvägledare innan du åker

Det kan vara så att du måste hitta kurser vid värdlärosätet som motsvarar de kurser du skulle ha läst vid Umeå universitet. Om du läser en så kallad fri termin är du inte begränsad till ett särskilt ämne eller utbildningsnivå men du ska ändå diskutera ditt kursval med studie- eller programvägledaren på din institution.

Åker du som Erasmusstudent?

I så fall ska du fylla i ett Learning Agreement. I detta dokument kommer du och din studie- eller programvägledare överens om vilka kurser du ska läsa utomlands.

Byta kurs under studietiden

Om du vill eller måste byta en kurs under dina studier utomlands är det viktigt att du kontaktar din studie- eller programvägledare så att de godkänner din kursändring.

Ansök om att få dina studier tillgodoräknade

När du har avslutat dina studier utomlands måste du ansöka om att få dina studier tillgodoräknade. Det sker inte automatiskt.

Du hittar ansökan om tillgodoräknande och instruktioner här:
Tillgodoräknanden