Till umu.se

Tveksam till utbytesstudier?

Att åka på utbytesstudier är för många ett stort steg att ta. Det finns också föreställningar om utbytesstudier som gör att studenter tvekar att söka en utbytesplats. På den här sidan hittar du fem vanliga föreställningar som vi tittar närmare på.

KalenderMin utbildning blir längre

Nej! När du åker som utbytesstudent ska du kunna tillgodorökna dig dina studier från partneruniversitetet i din utbildning vid Umeå universitet. Din utbildning ska inte bli längre än om du hade förlagt den här i Umeå.

Det är dyrt

Inte nödvändigtvis. Att studera utomlands kan innebära merkostnader men du betalar ingen terminsavgift till det utländska lärosätet. Du kan ansöka om studiemedel från CSN och inom vissa utbytesprogram kan du dessutom få ett stipendium.

Konkurrensen är hög

Ja, det kan den vara men det beror på hur många som söker samma plats som du. Tänk noga igenom vart du vill åka och varför du vill åka just dit så har du större chans att göra en bra ansökan. Om du dessutom är öppen för olika alternativ har du fler universitet och länder att söka till.

frågeteckenDet är krångligt att ansöka

Du bör förbereda dig på att lägga ner tid och arbete, men när du åker som utbytesstudent får du praktisk hjälp av Umeå universitet när det gäller ansökan till partneruniversitetet.

bokDet är svårt att läsa på ett annat språk

I Sverige är studenter generellt duktiga på engelska. Om du åker som Erasmusstudent får du göra ett språktest innan avresa i undervisningsspråket för att få en känsla för vilken nivå dina språkkunskaper ligger på. På så sätt kan du känna dig trygg med att veta vad du är bra på och vad du kan förbättra under din studieperiod.


Kontakta oss

Ring 090-786 50 00 eller skriv i vårt kontaktformulär.