Ordna utlandsstudier på egen hand, freemover

Vill du åka till ett universitet som vi inte har ett utbytesavtal med? Då kan du självklart ordna dina utlandsstudier på egen hand. Du väljer själv vart du vill åka och hur länge du ska vara borta. Tänk på att du måste ordna allt på egen hand så se till att vara ute i god tid och förbered dig noga.

Var noggrann i din research av både utbildning och universitet. Du bör tänka igenom vad du vill göra när du kommer tillbaka till Sverige, oavsett om du vill läsa vidare i Sverige eller börja jobba. Var medveten om att vissa yrken kräver att du har en svensk legitimation för att få arbeta inom yrket i Sverige.

Vilken hjälp får jag av Umeå universitet?

Om du vill ordna dina studier på egen hand vid ett universitet som Umeå universitet har ett utbytesavtal med, kan International Office eller din institution vara behjälplig med viss information. Du måste själv ta kontakt med universitetet och skicka in din ansökan. 

Om du tänker ordna studier på egen hand vid ett universitet som vi inte har ett utbytesavtal med har Umeå universitet ingen information att bistå med.

Får jag studiemedel?

Du kan söka studiemedel från CSN för studier i andra länder. Du har också möjlighet att låna pengar till extra kostnader för exempelvis terminsavgifter, resor och försäkringar. Summan på studiemedlet varierar beroende på vilket land du ska studera i.

Tillgodoräkna dina utlandsstudier

För att underlätta tillgodoräknande av kurser du läst vid ett annat universitet bör du alltid rådgöra om ditt kursval med studievägledare eller programansvarig vid din institution eller ditt program innan du åker. Det är inte säkert att du kommer att kunna tillgodoräkna dig alla kurser du väljer att läsa vid det utländska universitetet. Du måste själv ansöka om att få dina studier tillgodoräknade när du har kommit hem.

Förberedelser

Under Inför avresan hittar du en checklista på saker du behöver ordna innan du packar väskorna.

Studera.nu finns många bra tips för dig som ska ordna dina studier på egen hand.


Kontakta oss

Ring 090-786 50 00 eller skriv i vårt kontaktformulär.


Bra länkar

Studera.nu CSN