Till umu.se

Skrivråd och språkhjälp

Tycker du att det kan vara svårt att konstruera bra meningar? Händer det att du blir osäker om du ska skriva ”de” eller ”dem”, ”läste” eller ”har läst”? Kanske behöver du konkreta råd om hur du kan förtydliga innehåll eller undvika att skriva ”jag” eller ”vi”?

Till höger hittar du råd som rör såväl skrivande som grammatik. Du får bland annat tips på hur du bäst strukturerar och förtydligar informationen i dina meningar. Hur språkreglerna och skrivtipsen fungerar ser du i förtydligande exempel. För dig som är osäker på vad de grammatiska begreppen betyder finns en ordlista med förklaringar. Du hittar tips på litteratur som kan vara till hjälp för dig om vill utveckla ditt skrivande.

En del sidor innehåller skrivstöd som kan vara extra intressant för dig som har svenska som andraspråk. Dessa sidor är märkta med en asterisk (*).

Innehållet på dessa sidor är till viss del utformat efter den struktur som används i Handbok i svenska som andraspråk av Claes Garlén och Gunlög Sundberg (utarbetad av Språkrådet).


Sidansvarig: Studieverkstad

Utskriftsversion