Till umu.se

Vanliga frågor

Vad är ett Umu-id?

Alla studenter som antas till en utbildning hos oss på Umeå universitet tilldelas ett användarkonto (Umu-id) och en e-postadress (som slutar med @student.umu.se).

Ditt Umu-id består av ett användarnamn på 8 tecken, ex: abcd0001, och ett tillhörande lösenord. Du får aktiveringsuppgifter till kontot i samband med att du blir antagen till utbildning vid Umeå universitet. Ditt Umu-id använder du för att nå en mängd olika IT-tjänster som du behöver under din tid som student.Mer information om användarkonto

Vilka uppgifter behöver jag för att logga in i Portalen, Cambro eller Moodle?

För att logga in i dessa system behöver du ett Umu-id (se svar på föregående fråga).

Jag hittar inte min utbildning i Cambro eller Moodle - vad gör jag?

Några institutioner använder egna installationer av Moodle, eller andra lärplattformar, för sina utbildningar. Hittar du inte din utbildning när du loggat in via länkarna på den här sidan så kan det bero på att den finns i en annan Moodle-installation eller i en annan lärplattform.

Information om vilken lärplattform som gäller för en viss utbildning får du av den institution som ger kursen/programmet. Du kan även få vägledning via länken nedan.
Information om hur du hittar din kurs i Moodle

Kan jag välja en annan e-postadress för min kommunikation med universitetet?

Om du vill kan du använda en annan e-postadress än någon av dem du får tillgång till som student vid Umeå universitet. Tänk på att välja en adress som du kontrollerar regelbundet.

Du väljer e-postadress genom att logga in med ditt Umu-id i Servicedesk och gå till Mina sidor och E-postinställningar i vänstermenyn.
www.servicedesk.its.umu.se

Jag har tappat bort mina centrala användaruppgifter, Umu-id. Hur gör jag?

Via länken nedan hittar du information som rör inloggningsuppgifter för användarkonton.
Glömt lösenord

Var kan jag kolla mina studieresultat eller skriva ut studieintyg?

Det kan du göra i Portalen under fliken ”Mina studier”. I menyn kan du överblicka dina kommande, pågående, ej avklarade och avklarade kurser under menyalternativet "Kurser".

Via "Intyg" i menyn kan du skapa registreringsintyg och studieintyg för dina kurser vid Umeå universitet samt, om du har läst vid fler svenska högskolor, nationellt intyg.
Mer information om att skapa intyg med mera på fliken "Mina studier"

Jag behöver information om hur jag ska registrera mig på min kurs och hur jag får tillgång till schema och annat kursmaterial. Vart ska jag vända mig?

Olika kurser har olika rutiner när det gäller registrering. För att ta reda på hur du ska registrera dig på din kurs ska du vända dig till den som är ansvarig för kursen, alternativt studievägledaren på institutionen där du ska läsa. Det gäller alla frågor som rör specifika kurser. Många kurser och program har den här informationen i ett välkomstbrev till nyantagna studenter som du hittar på utbildningens sida i katalogen på webben.
Hitta ditt välkomstbrev

Hur får jag tillgång till det trådlösa nätet på campus?

Det nätverk som i första hand finns att tillgå för studenter på campus är eduroam. Eduroam är ett samarbete mellan högskolor och universitet världen över för att underlätta nyttjandet av varandras trådlösa nätverk. För att kunna använda eduroam behöver du installera ett cerifikat. I Kunskapsdatabasen Manual hittar du instruktioner för olika system.
Installera eduroam

Vad använder jag för att logga in på lärplattformen... ?

Det finns ett antal olika lärplattformar som används vid olika institutioner. Nedan finns en länk till en sammanställning av de olika konton och lärplattformar som finns, samt vilka inloggningsuppgifter som krävs för att komma åt dessa.
Information om konto

Hittade du inget svar på din fråga?

Om ovanstående frågor och svar inte räcker för att lösa din fråga är ett bra tips att titta i Kunskapsdatabasen Manual för ytterligare information.
Kunskapsdatabasen Manual

Självklart är du även välkommen att besöka Servicedesk med dina frågor, eller höra av dig per telefon eller via kontaktformuläret.

OBS! Kom ihåg att ta med legitimation och du behöver hjälp som har med kontouppgifter att göra.


Sidansvarig: Annica Höglund

Utskriftsversion